Data da nova: 27/04/2010
Mellorar a seguridade na distribución e comercialización do viño para evitar calquera tipo de fraude, roubo ou manipulación, incorporar novas tecnoloxías e innovadoras formas de presentación como etiquetas, cintas de embalaxe e caixas personalizadas para aumentar o seu valor engadido e apostar pola ecoloxía e os produtos biodegradables. Estas son as principais propostas da II edición do Salón Internacional de Viño, Técnicas e Equipamento, Vintech, certame que se clausura mañá en Fexdega. Centos de profesionais achegáronse ata o recinto feiral arousán interesados en coñecer as últimas innovacións aplicadas ao sector vitivinícola e participar nas xornadas técnicas e catas que se celebran paralelamente ao salón monográfico.
Entre as novidades que se poden ver en Vintech destaca a botella decantadora que presenta a firma Estal Packaging, empresa que centra a súa actividade na creación de produtos destinados á embalaxe de viño, bebidas e produtos alimenticios. Esta compañía, con sede en Xirona, colaborou co equipo do restaurador vasco Martín Berasategui no asesoramento técnico, fabricación e comercialización deste novo produto baseado nun modelo de botella, Decanter MBS, que decanta os pousos e impurezas do viño para evitar que estas non salgan á hora de servilo.
Este produto é unha principais innovacións xunto cos tapóns de vidro "viño lok" que presenta a firma catalá Maquinaria Moderna para viños tranquilos e de alta gama, e as etiquetas adhesivas biodegradables, para botellas húmidas e con tecnoloxía de identificación por radiofrecuencia (RFID) que mostra a empresa Rotas. As etiquetas biodegradables, elaboradas con po de pedra, destacan polo seu baixo consumo de enerxía, auga e nivel de emisións de CO2 e a ausencia de utilización de produtos químicos.
Ademais, acoden ao salón varias empresas portuguesas, cerca do 20 por cento do total de expositores, interesados en introducirse no mercado español, que expón, entre outros produtos, camións móbiles equipados con unidades de filtración, estabilización bitartárica, pasteurización, ósmosis inversa, embotellado e etiquetaxe. Estas unidades están indicadas para os pequenos produtores e viticultores galegos que non dispón de espazo suficiente para instalar estes equipos nas súas adegas.
Tamén procedente de Portugal asiches o grupo Piedade, un dos líderes en produción de tapóns de cortiza de diferentes formatos e marcas. Destaca o modelo de cortiza 100% natural, biodegradable, tratado con cera de abella e que se lava simplemente con auga.
Procedente de Castelló, asínaa Equipos e Repostos Azahar presenta unhas novas láminas anti-slip, que se colocan entre os planos de carga dos palets de viño de forma automática ou manual, e evitan o seu desprazamento. Estas láminas son antiescorregadizas, achegan firmeza á carga antes do flejado ou precintado e pouco permeables ao aire, o que contribúe á protección do viño contra a humidade, sucidade e po. Ademais poden ser reutilizados ata catro veces.
Adegas e cooperativas
Ademais das últimas novidades aplicadas á industria do viño en canto a equipos, maquinaria, produtos fitosanitarios, técnicas de cultivo, procesos de transformación e programas informáticos, no salón tamén están presentes varias adegas como a Asociación de Adegas Artesanais das Rías Baixas, que agrupa a 12 adegueiros tradicionais integrados na Denominación de Orixe Rías Baixas, principalmente da zona pontevedresa de Meaño.
Desde Navarra acode Aroa, a primeira adega neutra de Europa en emisións de dióxido de carbono, que presenta varios viños ecolóxicos. Foi a adega española máis premiada na pasada edición Millesime Bio 2009, a principal feira europea de viños de produción ecolóxica celebrada en Perpignan (Francia), con dúas medallas de prata concedidas aos viños Aroa Jauna e Otare crianza. Ademais, o Aroa Tempranillo e Aroa Goena obtiveron dúas medallas de bronce.
A Adega Cooperativa de Cantanhede, de Portugal, presenta no salón algúns dos viños tranquilos que produce baixo as Denominacións de Orixe Bairrada e Rexional Beiras: tintos, brancos e rosados.
Clausura das I xornadas técnicas WINEtech
As I xornadas técnicas WINEtech, organizadas polo Instituto Galego de Calidade Alimentaria (Ingacal) en colaboración con Fundación Empresa-Universidade Galega (Feuga), clausuráronse hoxe coa participación, entre outros relatores, do decano da Facultade de Enoloxía de Tarragona, Fernando Zamora Marín, que ofreceu unha charla sobre as "Novas tecnoloxías e retos en elaboración", e Ignacio Orriols Fernández, da Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia.
Na súa intervención, Fernando Zamora explicou as novas prácticas e técnicas enológicas, aprobadas recentemente pola Unión Europea, que se están aplicando nalgunhas adegas españolas para a elaboración do viño: a desalcoholización parcial e a aplicación de aditivos alimentarios CMC, especialmente en viños tintos, que evitan a cristalización tartárica, tema de gran preocupación no sector debido aos seus adversos efectos desde o sabor ata o almacenamento do viño embotellado.
?Nos últimos anos, especialmente na zona do Mediterráneo e debido ao cambio climático, con primaveras cada vez máis secas e veráns máis calorosos, produciuse un cambio substancial nas viñas cun aumento considerable do grao de alcol na uva, unha diminución da acidez e un avance progresivo da data da colleita. Para lograr o grao de alcol desexado sen alterar a calidade dos viños estase aplicando a desalcoholización parcial mediante a técnica da ósmosis inversa que resulta asumible para calquera adega?, sinalou Fernando Zamora. Ademais desta técnica pódense aplicar a evaporización con columnas de conos rotativos e o aproveitamento da uva verde para rebaixar o alcol.
Ademais, a empresa viguesa de biotecnoloxía Innaves presentou hoxe o proxecto, froito do apoio da Consellería do Medio Rural da Xunta de Galicia e o Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC), para a produción de viños con aromas característicos mediante o uso de fermentos autóctonos galegas realizadas a partir de material biolóxico, que substitúen ás elaboradas por multinacionais, para polas a disposición das adegas galegas para ser empregadas nos seus procesos de vinificación.
Estas xornadas, enmarcadas no proxecto europeo WINEtech e nas que participaron máis de 200 persoas, redundaron na mellora da comercialización a través da aplicación das novas tecnoloxías e en resolver os problemas cos que se atopan os viticultores no día a día, como é o dos tratamentos fitosanitarios. Todo iso sen esquecer as intervencións sobre as esixencias europeas para o sector e as solucións para atendelas.
O horario do certame, aberto a profesionais e público en xeral, é de 10:30 a 19:30 horas, ininterrompidamente. O prezo da entrada é de tres euros.
Maridaxe de viños e queixos con denominación de orixe galega
A cata de viños das cinco denominacións de orixe galega e os queixos con Indicación Xeográfica Protexida (Teto, San Simón e Cebreiro), organizada pola Asociación Galega de Catadoras (Agasu), congregou hoxe a medio centenar de profesionais que puideron comprobar a boa maridaxe entre ambos os produtos. A cata, dirixida polo actual campión galego de catadores, Óscar Cidanes, e Carlos Portela, de Agasu, permitiu probar e comparar a afinidade en texturas, sabores, aromas e acideces dos queixos coas características organolépticas dos viños.